Az épület története

 

A hajdani Nemzeti Színház víztornya

„Hétre ma várom a Nemzetinél, ott ahol a 6-os megáll…” – mindannyiunknak ismerősen cseng Lajtai Lajos „Három tavasz” című operettjének örökzöldje. S bármilyen meglepő, igen közeli, már-már misztikus kapcsolatban áll XXI. századi infokommunikációs cégünk és a hajdani Nemzeti Színház.

Székhelyünk közvetlenül a Blaha Lujza tér szomszédságában, a Csokonai utca 3. szám alatt található. Ha irodáinkhoz közeledvén nemcsak a térre jellemző sűrű forgalmat figyeljük, hanem vetünk egy pillantást felfelé is, a horizonton egy különös építményre lehetünk figyelmesek. Ez a 47 méter magas épület nem más, mint a hajdani Nemzeti Színház víztornya.

A tornyot a XIX. század végén Kauser József tervezte , aki a kor neves építészeként több pesti középület, klinika és templom terveit is készítette, valamint dolgozott az ezredéves kiállítás pavilonjain is.

A torony 1895-ben, kettős céllal épült. A víztartályokból kapta a vizet a színház színpadtechnikai berendezése: hidraulikus gépek emelték és süllyesztették a díszleteket, a háttérfüggönyöket, valamint a vasfüggönyt. A rendszert az úgynevezett süllyedőmester irányította a színház épületéből. Másrészt a torony víztartályai biztosították a színház tűzbiztonságát szolgáló esőztető berendezés vízellátását is. A színházat és a víztornyot a körút alatt átvezető alagút kötötte össze, ebben futottak a hidraulikus vezetékek.

A negyvenhét méter magas toronyépület legtetején helyezkedett el a hatalmas, 15 köbméteres szegecselt víztartály, amely egy szűk folyosón körbejárható volt. Alatta, a toronyszárban a körlépcső egy henger alakú magot ölelt körül. Ebben a magban futottak a lefelé és fölfelé menő vízcsövek.

A színházat kiszolgáló épületben kaptak helyet a díszlet- és jelmezműhelyek, valamint a díszletraktárak.

1965-ben a Nemzeti Színház épületét lebontották, így a színházat kiszolgáló épület és a víztorony elvesztette korábbi funkcióját. Egy ideig még itt működött a Színházak Központi Műtermeinek egyik telephelye, majd irodaházzá alakították.

A torony tengelyében, a hajdani csővezetékek számára kialakított aknában henger alakú lift közlekedik, a körülötte emelkedő lépcsőházban az épület történetét tanulmányozhatjuk korabeli dokumentumok és fotográfiák alapján. A hajdani hatalmas víztartály helyén tárgyalótermet alakítottunk ki, ahonnan üzletfeleink megcsodálhatják a pesti és a budai oldal teljes körpanorámáját.

 

torony